Het ophalen van oud papier binnen Wormer en Jisp staat in 2020 enorm onder druk. Zowel China, India als Indonesië hebben hun grenzen voor het oude papier uit Europa gesloten in verband met de vervuiling die er tussen zit. Opmerkelijk want wij scheiden ons afval toch zo goed? En toch is het vervuild. Hoe kan dit? We zijn toch allemaal goed bezig?

In veel gevallen zijn de mensen die het papier in Wormer en Jisp aanbieden goed bezig. Maar nog steeds weet niet iedereen of oud papier dat wordt aangeboden wel geschikt is voor hergebruik. Tempex, die de ophalers van WSV’30 veel aantreffen, zeer zeker niet. Volle luiers, glazen en niet gebruikte snoeren van Ziggo evenmin. Daar zijn de Aziatische landen ook niet blij mee.
Deze mensen die deze rommel als ‘oud papier’ zo aanbieden, zijn zeker niet milieubewust. Eerder probleemverschuivers onder het motto: ‘als wij er maar vanaf zijn.’

Onbekend is bij velen, dat ook vette, vieze pizzadozen niet te recyclen zijn. Melk- drank- en sappakken evenmin. Die hebben vaak een plastic of aluminium laagje. Maar ook foto’s, carbonpapier, vinylbehang of stickermateriaal. Ordners met ringband. Houdt daar dus rekening mee. Als we dit goed tussen de oren knopen en het overige papier goed verpakt, plat, in een doosje … en ja, zelfs in een plastic zak (wordt namelijk verwijderd) iedere maandag- of dinsdagochtend aanbieden, dan lopen de vrijwilligers van de verenigingen de kans, dat de Aziatische landen halverwege 2020, er anders over gaan nadenken.

Vanaf januari 2020 lopen de vrijwilligers van WSV’30 bijna voor niets om uw oud papier op te halen. Zij overbruggen een paar maanden om te zien hoe de markt verder dit jaar verloopt. En anders….

A.u.b. help de vrijwilligers een handje en verpakt en sorteer het oud papier goed.